98

Što riječ pejzaž / krajolik jest u kistu Elvisa Bertona, Stojana Aralice, Franca Costalonge, Bore Iljovskog, Ante Kuduza, Miroslava Šuteja, Marčela Brajnovića, Bojana Bema, Zdravka Milića, Eugena Kokota, Dušana Minovskog, Borisa Mardešića i Adrijane Šuran pogledajte od srijede 18. svibnja 2016. u pazinskom Kaštelu gdje se u 19 sati u povodu Međunarodnog dana muzeja otvara skupna izložba "Muzejski krajolici / izbor iz Galerijske zbirke Muzeja Grada Pazina" na kojoj će biti predstavljen izbor od četrnaest radova Galerijske zbirke. Osim radova realiziranih na Prvom i Trećem motovunskom likovnom susretu, izloženi su i radovi darovani Muzeju a svi su povezani zajedničkim nazivnikom odnosno temom. 

"Galerijska zbirka Muzeja Grada Pazina, osnovana 1969. godine, sadrži 542 likovna rada – u većem dijelu slike te grafike i skulpture. Od utemeljenja, Zbirka je postupno nadopunjavana djelima realiziranim na Motovunskim likovnim susretima a danas ju, osim radova s motovunskih susreta u jednom dijelu čine i djela donacije umjetnika koji su na neki način surađivali s Muzejom ili čija su djela krasila prostorije Muzeja prilikom predstavljanja radova umjetnika povremenim likovnim izložbama. Kao jedina likovna zbirka Muzeja koju zasigurno čine vrijedni umjetnički radovi hrvatskih i svjetski priznatih i poznatih umjetnika, red je na djelatnicima Muzeja da posjetitelje upoznaju ne samo sa kulturnim i povijesnim nasljeđem prostora, već i umjetničkom notom svakodnevnog života koja je i njegov sastavni dio.

Između ostalih, jedan je od važnijih motiv realizacije ove izložbe tek u nekoliko fraza spomenut u odjeljku koji prethodi. Značaj Motovunskih likovnih susreta, osim u kontekstu potenciranja važnosti i nadopunjavanja Galerijske zbirke Muzeja, na svjetskoj i europskoj razini ležu u prezentaciji suvremenog svjetskog likovnog stvaralaštva. Jednom je godišnje, u razdoblju od 1972. do 1984. godine, Motovun postajao laboratorij kreativnosti u čijim su eksperimentima sudjelovali mnogobrojni jugoslavenski, europski i svjetski umjetnici različitih poetika, generacija i provinijencija".

Iz kataloga izložbe "Muzejski krajolici / izbor iz Galerijske zbirke Muzeja Grada Pazina", Muzej Grada Pazina, Pazin, 2016. (autorica teksta Maja Zidarić)

pozivnica pazin

Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.