• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Opširnije... U sklopu programa 'Noći muzeja' u Zavičajnom muzeju Buzet 27. siječnja 2023. otvorena je izložba 'Prinove buzetskoga Muzeja' na kojoj je izložen i rad pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona iz ciklusa 'Gola stabla'. Berton je sliku donirao muzeju 2019. godine nakon održane samostalne izložbe. Kustos Saša Nikolić na otvorenju je istaknuo da je u posljednjih 10-ak godina Zavičajni muzej u Buzetu prikupio više od 1100 slika, skulptura, crteža, fotografija, razglednica, fotografskih aparata ... Neke od njih, točnije 109 izabranih predmeta, moglo se vidjeti na Noći muzeja u prostorima Muzeja, među kojima i Bertonovu sliku.                                   

Opširnije...

Opširnije... U srijedu, 28. prosinca 2022. u 18 sati u Gradskoj Galeriji Fonticus u Grožnjanu otvara se selektirani, međunarodni, kolektivni, tematski, likovni projekt 'Memorija' kustosa Eugena Borkovskog na kojem sudjeluje i Elvis Berton s radom 'Battery Low, Memory Full' iz ciklusa 'Modern Life'. "Berton koristi pravilnije geometrizacije znakove. Već sam naziv rada „Baterija je prazna, memorija puna", okreće nas suvremenom vremenu gdje smo bombardirani informacijama i tada kad to ne želimo. U misli nam se i nesvjesno ugrađuju podaci koji su nebitni, ali su korisni nekom prodajnom lancu ili nekoj agendi. Poznato je da više puta ponovljena laž postaje istina. Berton nas na slici bombardira znakovima navodeći ka propitivanju. Jer, tek u pozadini slike otkrivamo oznake prirode. Nažalost, sve prirodno napadnuto je tehnokracijom", ističe Borkovsky.

Opširnije...

Opširnije...Dvije godine nakon predstavljanja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, izložba "Hvatači snova" na kojoj sudjeluju i istarski umjetnici Elvis Berton i Darko Brajković otvorena je 18. studenog 2022. u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Izložba obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i nastavak je razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe. Kustosica izložbe je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb, koja je koncept izložbe kreirala zajedno s Goranom Stojčetovićem iz udruge Art Brut Serbia.

Opširnije...

Opširnije... U galeriji HDLU-a Istre u Puli 2. rujna 2022. otvorena je izložba selektiranog tematskog projekta "Plavo" na kojoj je sudjelovao i Elvis Berton s radom iz ciklusa "Omnibus". „Kolektivni, selektirani, tematski projekti uvijek nude izazovnu i zanimljivu situaciju i autorima koji se odluče na apliciranje i kustosu. Broj prijavljenih umjetnika može oscilirati a odgovornost je i odbiti nekoga od prijavljenih. Za ovaj projekt se prijavilo osamdesetak autora sa više od 130 radova. U projekt je uključeno 48 autorica i autora. U inicijalnom tekstu bile su navedene neke od mogućih polaznica za tematiziranje plave boje. Od autora su se očekivali radovi u likovnom ili ne-likovnim materijalima i sredstvima koji problematiziraju temu. Osmišljeni radovi s višeslojnom porukom imali su prednost pri odabiru. Ovisno o prispjelim i izabranim radovima iskristalizirao se projekt", napomenuo je kustos projekta Eugen Borkovsky.

Opširnije...

Opširnije...Na 11. Dvorskim likovnim dnevima, međunarodnoj likovnoj koloniji koja je od 8. do 12. kolovoza 2022. održana u Dvoru pri Žužemberku u Sloveniji, sudjelovao je i istarski likovni umjetnik Elvis Berton. Na Domačiji Rezelj okupilo se 13 umjetnika koji su stvarali u idiličnom okruženju uz rijeku Krku, a osim Bertona kao jedinog učesnika iz Hrvatske, sudjelovali su Milena Gregorčić, Janez Štros, Igor Papež, Barbara Kastelec, Anja Kranjc, Katja Bedenarik Sudec, Jur Samec, Meta Šolar i Matjaž Duh iz Slovenije, Alfred de Locatelli iz Italije, Nikola Marković iz Srbije te Rudi Benetik iz Austrije. Predstavljajući pazinskog autora i njegov rad na završnoj izložbi nakon petodnevnog stvaranja, povjesničarka umjetnosti Anamarija Stibilj Šajn istaknula je da je Berton vrlo aktivan, inovativan, istraživački i izrazito autentičan stvaratelj te da njegove kreacije odlikuje snaga individualnog umjetničkog izraza.

Opširnije...