98

Što riječ pejzaž / krajolik jest u kistu Elvisa Bertona, Stojana Aralice, Franca Costalonge, Bore Iljovskog, Ante Kuduza, Miroslava Šuteja, Marčela Brajnovića, Bojana Bema, Zdravka Milića, Eugena Kokota, Dušana Minovskog, Borisa Mardešića i Adrijane Šuran pogledajte od srijede 18. svibnja 2016. u pazinskom Kaštelu gdje se u 19 sati u povodu Međunarodnog dana muzeja otvara skupna izložba "Muzejski krajolici / izbor iz Galerijske zbirke Muzeja Grada Pazina" na kojoj će biti predstavljen izbor od četrnaest radova Galerijske zbirke. Osim radova realiziranih na Prvom i Trećem motovunskom likovnom susretu, izloženi su i radovi darovani Muzeju a svi su povezani zajedničkim nazivnikom odnosno temom. 

"Galerijska zbirka Muzeja Grada Pazina, osnovana 1969. godine, sadrži 542 likovna rada – u većem dijelu slike te grafike i skulpture. Od utemeljenja, Zbirka je postupno nadopunjavana djelima realiziranim na Motovunskim likovnim susretima a danas ju, osim radova s motovunskih susreta u jednom dijelu čine i djela donacije umjetnika koji su na neki način surađivali s Muzejom ili čija su djela krasila prostorije Muzeja prilikom predstavljanja radova umjetnika povremenim likovnim izložbama. Kao jedina likovna zbirka Muzeja koju zasigurno čine vrijedni umjetnički radovi hrvatskih i svjetski priznatih i poznatih umjetnika, red je na djelatnicima Muzeja da posjetitelje upoznaju ne samo sa kulturnim i povijesnim nasljeđem prostora, već i umjetničkom notom svakodnevnog života koja je i njegov sastavni dio.

Između ostalih, jedan je od važnijih motiv realizacije ove izložbe tek u nekoliko fraza spomenut u odjeljku koji prethodi. Značaj Motovunskih likovnih susreta, osim u kontekstu potenciranja važnosti i nadopunjavanja Galerijske zbirke Muzeja, na svjetskoj i europskoj razini ležu u prezentaciji suvremenog svjetskog likovnog stvaralaštva. Jednom je godišnje, u razdoblju od 1972. do 1984. godine, Motovun postajao laboratorij kreativnosti u čijim su eksperimentima sudjelovali mnogobrojni jugoslavenski, europski i svjetski umjetnici različitih poetika, generacija i provinijencija".

Iz kataloga izložbe "Muzejski krajolici / izbor iz Galerijske zbirke Muzeja Grada Pazina", Muzej Grada Pazina, Pazin, 2016. (autorica teksta Maja Zidarić)

pozivnica pazin