glave mmc umag

U veljači 2023. u galeriji HDLU-a Istre u Puli otvorena je izložba tematskog selektiranog projekta "Rekvijem za ljepotu - A requiem for beauty" kustosa Milana Marina koji je od 80 pristiglih prijava selektirao 68 autora među kojima se našla i skulptura "Glava" Elvisa Bertona. Početkom travnja izložba je postavljena u Galeriji MMC-a grada Umaga, ali dodatno selektirana na 30 autora.

U Umagu izlažu Snježana Novotny, Marcus Fernando, Elvis Berton, Đurica Ciganović, Jasenka Smrekar, Dario Jurjević, Lada Luketić, Mladen Milotić, Libero Kokotović, Ljiljana Vlačić, Slavica Marin, Davor Kliman, Tanja Pećanić, Damir Facan Grdiša, Nikola Ražov, Nenad Jalšovec, Slađan Dragojević, Mirta Savani Profeta, Sanja Pereša Macuka, Mirjana Matić, Tomislav Brajnović, Celestina Vičević, Mercedes Bratoš, Silvana Konjevoda, Eugen Borkovsky, Saša Jantolek, Jadranka Ostić, Branko Gulin, Branko Kolarić i Breza Žižović. Izložba "Rekvijem za ljepotu" u umaškom MMC-u može se pogledati do 25. travnja.

Ovaj projekt je zamišljen da umjetnici na jedan suvremen način priđu intrigantnoj temi kao što je ljepota. Ljepota je kroz povijest uvijek bila predmet razmatranja svih velikih mislilaca koji su se bavili poviješću umjetnosti i filozofijom. Stoljeće koje je iza nas je zapravo detroniziralo ljepotu na jedan vrlo moćan način, zato što je umjetnost ta koja krči putove i ide u svim pravcima bez obzira na nekakve konvencije, kazao je kustos projekta Milan Marin objasnivši da je nekada portret morao biti od nekog kralja ili cara da bi se smatrao umjetničkim djelom. "Nije važno što je uprizoreno nego na koji je to način ostvareno", istaknuo je Marin koji je zbog toga u inicijalnom tekstu ovog projekta napomenuo autorima da se potrude napraviti iskorak iz svojih uobičajenih putova i pokušati pronaći ljepotu tamo gdje je inače oko ne vidi. "Obično oko nije nevino, ono gleda kroz filter emocija. Mi vidimo ono što želimo vidjeti, mi tražimo ljepotu u onom što se nama svidi. Umjetničko oko je drugačije, ono će pronaći ljepotu i gdje je nitko ne vidi", rekao je kustos Milan Marin.

MMC Umag1  MMC Umag2  REKVIJEM UMAG

Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.