043

U Galeriji sv. Nikole u Malinskoj 9. srpnja 2016. otvorena je izložba „Crtež u prostoru" pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona u organizaciji Turističke zajednice Općine Malinska - Dubašnica. Berton je izložio najnovije skulpture iz ciklusa „Mali čempresi" izrađene od drva i metala, te rad „Stone Flowers" kojeg čine dvije skulpture od metala i kamena. Predstavljajući autora i njegove radove, povjesničarka umjetnosti Milena Žic istaknula je kako vrlo rado surađuje s istarskim likovnim umjetnicima, te da je ovo jedna od izložbi kojom je posebno oduševljena.

„Elvis Berton predstavio se novatorskim oblicima svojih skulptura (objekata) u kojima nekom posebnom sistematičnošću, figuraciju mijenja drukčijom formom. Njegovi oblici potvrđuju veliku maštovitost i ne znače u potpunosti odbacivanje realnog motiva. On se obraća stvarnome. Cjelokupna suvremena umjetnost potiče nove stvarnosti te bi taj slogan i pristajao kao naslov njegovih izložaba. Mali čempresi mogu živjeti bilo gdje. Samo ne u ograničenom prostoru", rekla je Milena Žic. Dodala je da je Berton umjetnik koji ima bogato iskustvo apstraktne umjetnosti, iako se zasigurno razvio u središtima oblikovne stvarnosti. „Postavljeno cvijeće, povješano u prirodnom ambijentu, otkriva i aktivnu prazninu koja izaziva zanimljivu predstavu. Skulpture u prirodi dopuštaju nam da doživimo oblike i pokrete kamena i željeza kao polazne točke. Autor sve svoje olakšice duguje neograničenim mogućnostima prirodnih materijala. Na trenutke se čini da smo ušli u knjigu o džungli i njen raščlanjen prostor, pun rupičastog kamenja, jakog i često u pokretu", kazala je Žic.

Otvarajući izložbu, direktor Turističke zajednice općine Malinska – Dubašnica Nediljko Vučetić izrazio je zadovoljstvo što su na izložbi predstavljeni tako neobični i zanimljivi radovi te zahvalio autoru što je prihvatio poziv da izlaže u Malinskoj. Izložba će se moći pogledati do 22. srpnja, svakodnevno od 18 – 23 sata.

010a  e pozivnica03 2016 elvis berton

 

Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.