007

U petak 11. rujna 2015. u 20 sati u Muzeju grada Umaga otvara se izložba selektiranih radova 4. UMAŠKOG UMJETNIČKOG SALONA - ARTUM. Selektorica Gorka Ostojić Cvajner izabrala je 31 rad (33 autora) između 95 pristiglih prijava na ovogodišnji natječaj Artuma na temu MIRISI među kojima i rad Elvisa Bertona „Stone Flowers“ i to u kategoriji  CRTEŽI, SLIKE, INSTALACIJE, PERFORMANCE. „Stone Flowers" je instalacija koju čini nekoliko skulptura od metala i kamena formiranih u grupu. U projektu sudjeluju finalisti natječaja iz cijele Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije. Izložba ostaje otvorena do 16. listopada kada je zakazano i svečano zatvaranje na kojem će se prezentirati katalog projekta i dodijeliti tri umjetničke nagrade.

Iz pozivnog teksta Biljane Bojić, kustosice Muzeja grada Umaga:
 
Danas suvremena umjetnost negira Hegelovu tezu da se „osjetljivost za umjetnost odnosi samo na dva teoretska osjeta, osjet vida i sluha, dok miris, okus i dodir ostaju isključeni iz umjetničkog uživanja“. Do sada smo kroz Artumov umjetnički salon obradili osjete dodira i okusa, a ove se godine fokusiramo na pitanje može li vas I miris potaknuti na umjetničke kreacije?
 
Odnos umjetnosti i mirisa intenzivirao se zahvaljujući avangardnim umjetničkim pokretima 20. stoljeća: dadaizmu, nadrealizmu i uglavnom futurizmu. Unatoč svojoj krhkosti i prolaznosti, danas miris postaje sve popularniji umjetnički medij/motiv. Suvremeni umjetnici koriste prirodne mirise, eterična ulja, pa i umjetne mirise, kako bi evocirali uspomene i emocije, ali i progovorili o društvenim problemima ili ispripovijedali priču o nama i drugima. Umjetničko istraživanje potaknuto mirisom vrlo je složen i zahtjevan proces jer je u osnovi subjektivan i promjenjiv; mijenja se od osobe do osobe. U nama su tako na različite načine zapisane priče s mirisom ljeta ili straha, određenog grada, atmosfere, predjela… 
 
u39a  u9  
 
Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.