pazin-session-2-with-Rolf

2 u 1 naziv je zajedničke izložbe pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona i akademskog kipara i sveučilišnog nastavnika dr. Rolfa Lavena iz Beča, koja se u povodu Dana Grada Pazina otvara 02. lipnja 2015. u Muzeju grada Pazina. Na izložbi, kojom će Berton ujedno obilježiti i 15. godišnjicu umjetničkog djelovanja, bit će predstavljeni radovi koji su stvarani u čak četiri države: Francuskoj, Slovačkoj, Austriji i Hrvatskoj. Naime, suradnja dvaju umjetnika započela je u svibnju 2014. na likovnom simpoziju u mjestu Tourves u Provansi kada su naslikali prve zajedničke slike, nastavljena je prošle jeseni u Dunajskoj Stredi u Slovačkoj, dok su posljednji radovi nastali ovog proljeća u Bertonovom ateljeu u okolici Pazina.

Osim rezultata zajedničke suradnje - desetak slika u tehnici akrila na platnu, Berton i Laven izložit će i samostalne radove, među kojima će se naći hvaljena Bertonova vizualno-zvučna instalacija Sedam gladnih godina, slike iz njegovih recentnih ciklusa Ptice, Prije kiše i Sjećanja na Tourves kao i instalacija Bijeli čempresi, te izbor skulptura i slika iz Lavenove višegodišnje karijere. Izložbu će u 19 sati otvoriti gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, a program otvaranja upotpunit će nastup poznate pazinske etno skupine Veja. Berton i Laven suradnju će nastaviti u rujnu kada će prirediti zajedničku izložbu u Schärdingu u Gornjoj Austriji

Iz predgovora Marije Ivetić:
 
...Sudjelovanje u umjetničkoj koloniji u čudesnoj, očaravajućoj Provansi za Bertona je značajno razdoblje, ne po dužini trajanja već po refleksijama na njegovo likovno stvaralaštvo. Ostvaren je spomenuti ciklus Sjećanja na Tourves i serija slika realiziranih novim „kooperativnim“ postupkom s Rolfom Lavenom. Svjedočenjem Bertona započeli su intuitivno, bez predodžbi i zamisli, ne naslućujući i ne predviđajući kompoziciju. Dakle, sve je bio eksperiment, ponukan sukladnošću osobnih likovnih izraza, produžen i nastavljen tijekom kasnijih sudjelovanja na umjetničkim simpozijima i susretima u inozemstvu, pa i u Bertonovu ateljeu u Katunu Trviškom. Slike s dvojnim signaturama zasnovane na asocijativnim, pretežito biljnim oblicima, određuje otvoren kolorit, brza i neposredna gesta. U ovim uzbuđenim likovnim razgovorima mnogostrukih, strukturalnih veza (ipak organizirana mikrosvijeta) uočavamo ili prepoznajemo pojedini rukopis. Poznavatelji s lakoćom identificiraju autorske dionice, ali ostaju razmišljanja o samozatajenju individualnosti, potiranju važnosti pojedinih umjetničkih osobitosti. Ipak, zaključujemo da stvaralački čin očituje kreativne, emotivne i duhovne pobude, radost i ispunjenje i vrijednosno je neovisan o jednom signatora djela ili o više njih.
 

dunajska-streda-wien-pazin-session-1-with-Rolf  plakat2aR

Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.