kalendar1

Kalendar „XII x II" za 2017. godinu kojim se obilježava 10. godišnjica tog projekta, pokrenutog od strane Upravnog odjela za kulturu Istarske županije s ciljem promocije mladih neafirmiranih stvaratelja s područja istarske županije, predstavljeno je u ponedjeljak 12. prosinca 2016. u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli. Na novom kalendaru i cd-u nalazi se presjek najboljih likovnih i glazbenih ostvarenja u proteklih devet godina, a izbornica likovnog dijela projekta, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Ketrin Miličević Mijošek, iz izdanja za 2012. godinu na temu „Erotika" izabrala je rad Elvisa Bertona koji je tako nakon 5 godina ponovo uvršten u kalendar.

„Godinama su upravo ova isključivo formatom mala izdanja stolnog kalendara Istarske županije vjeran i konstantan pratitelj mojeg radnog okruženja. U znaku pripreme desetog jubilarnog izdanja ovoga kalendara, pripala mi je čast prihvatiti se uloge izbornice. Zadatak je bio odabrati po jednog autora/jedan rad svih dosadašnjih izdanja i dodati još tri koji će tijekom godine krasiti kalendar. U ovome kalendaru susrećemo se s sliko-crtačkom minijaturom Tee Bičić, fotografskim zabilježenom kozjom kostrijeti Samira Cerića Kovačevića, stripovskim boškarinom Petre Orlić, urbanom Istrom 90-ih Igora Dražića, jednostavnom i čistom erotikom Elvisa Bretona, digitalnim plavetnilom Nine Benčić, reinterpretacijom stare kartoline Savičente Linde Kliman, baroknom arhitekturom Ede Rapaića, te domišljatom metaforom kao rezultatom promišljanja o Drugom svjetskom ratu koju Oleg Morović utjelovljuje u liku none Milice, kazala je Miličević Mijošek ističući da su tu uvršteni i radovi Dragane Sapanjoš, umjetničke skupine Šikuti Machine i Tomislava Brajnovića.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i istarski župan Valter Flego koji je zahvalio svim autorima koji su „u ovih 10 godina obogatili cijelu našu godinu svojim radovima". Istaknuo je kako umjetnici na ovaj način imaju priliku promocije, ne samo u Istarskoj županiji već i izvan granice Hrvatske jer su kalendari i CD-i prigodan protokolarni poklon Istarske županije povodom novogodišnjih blagdana.
U MSUI postavljena je i izložba svih likovnih radova projekta XII x II, doniranih Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a otvorena je svakodnevno do 15. siječnja 2017. od 10 do 19 sati osim ponedjeljkom i blagdanom.

Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.