dunajska streda session 4 with Rolf

Ovogodišnja izlagačka sezona u labinskoj Galeriji Alvona započinje 08. lipnja 2017. otvorenjem izložbe „Birds & Shiny Objects" Elvisa Bertona, likovnog umjetnika iz Pazina i Rolfa Lavena, njemačkog akademskog kipara koji živi i radi u Beču. Suradnja dvaju umjetnika započela je u svibnju 2014. na likovnom simpoziju u Tourvesu u Francuskoj kada su nastale njihove prve zajedničke slike, nastavljena je u Dunajskoj Stredi u Slovačkoj te u Bertonovom ateljeu u okolici Pazina što je 2015. godine rezultiralo velikom zajedničkom izložbom u Muzeju Grada Pazina, a potom i u Schärdingu u Gornjoj Austriji. Na izložbi u Galeriji Alvona, Berton i Laven izložit će samostalne radove. Berton će predstaviti nekoliko slika velikih formata u tehnici ulja i akrila na platnu iz ciklusa „Ptice", a Laven metalne skulpture nastale tijekom kiparskog simpozija Stahlpark Riedersbach Energie AG u Austriji. Otvorenje izložbe je u 20 sati.

Sučeljavanje dvaju likovnih polova, Elvisa Bertona sa slikarskim radovima složene kompozicijske strukture i kiparskih djela Rolf Lavena racionalnog, čvrsto raščlanjenog obrasca treće je iskustvo zajedničkog izlaganja dvojice autora. Izložba sa ova dva protagonista ne dokida već naglašava svu različitost njihovih likovnih interpretacija, Bertonovom snažnom, žestokom zaletu izraza suprotstavljena je Lavenova usustavljena, odmjerena modelacija pa je u izlagačkom prostoru percepcija usmjerena na dvije jednakovrijedne sadržajne dionice. Iz bogatog slikarskog i kiparskog opusa Elvis Berton izlaže radove iz ciklusa Ptice kojima pokazuje još jednu mijenu u odabiru motiva, promišljanju kompozicijskih postava i gesti. Čvrste okosnice, jezgre kompozicija, čine savijena, zaobljena, zgrčena, razlomljena tijela ptica koja ispunjavaju površine platna. Tijela su im razložena u autonomne, grafičkim postupkom uokvirene, apstraktne ili realno narativne oblike, a njihovom integracijom u modularnom strukturiranju uobličen je motiv. Razaznajemo ga po indikativnim podatcima anatomije: kljunu, oku, krilu... Subjektivnom vizijom, smišljenom gradnjom s raznovrsnim planovima i raznosmjernim ritmovima Berton je realizirao potentnu seriju zasićeno ispunjenu unutrašnjom napetošću.

Skulpture Lavena strogo su geometrijskih, sintetiziranih kompozicija. Izrađene su od napetih, glatkih, zaobljenih metalnih (željeznih) ploča ili širih kružnih traka (obruča) postavljenih na način da tvore oplošja stereometrijskih oblika. Gradbeni elementi koji određuju i zatvaraju prostor skulpture nisu na svim stranama međusobno spojeni, oni ga ujedno i rastvaraju i otvaraju te se kroz otvore prožima prostor oko njih i u njihovim nutrinama. Time mijene svjetla i sjena na "ovojnicama" i u jezgrama variraju obrise, naglašavaju ili zatamnjuju pojedine plohe i mijenjaju prostorne odnose. Korištenjem materijala u njegovoj zatečenoj, „prirodnoj" boji, bez čišćenja i poliranja, čak i s tragovima varenja, u izrazu su potencirani oblici, njihovi odnosi i konstruktivna gradnja kompozicija.

Mišljenja smo da opreka radova različitih sadržajnih, stilističkih i metjerskih podloga na zajedničkom izlaganju Bertona i Lavena izdiže i izložbu i autore u jednakoj mjeri kao na samostalnim nastupima.

Marija Ivetić (iz predgovora kataloga)

pozivnica  IMGP0016

Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.