• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

'HVATAČI SNOVA' U MUZEJU NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI U JAGODINI

plakat jagodinaDvije godine nakon predstavljanja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, izložba "Hvatači snova" na kojoj sudjeluju i istarski umjetnici Elvis Berton i Darko Brajković otvorena je 18. studenog 2022. u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Izložba obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i nastavak je razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe. Kustosica izložbe je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb, koja je koncept izložbe kreirala zajedno s Goranom Stojčetovićem iz udruge Art Brut Serbia.


„Na izložbi se predstavlja dvadeset umjetnika iz Hrvatske i Srbije. Neki od njih već su poznati publici, a neki izlažu prvi put. Zajedničko im je da stvaraju izvan ustaljenih umjetničkih okvira, da krše uvriježene norme – kako u formi tako i u sadržaju, da često nemaju formalno likovno obrazovanje, ali zato imaju snažan poriv za izražavanjem. Njihova zapanjujuća, čudnovata i maštovita djela odvode nas u neke druge svjetove, ponekad mračne i fantazmagorične. Radovi nastaju u različitim medijima, od crteža i kolaža do videa. Izložbom "Hvatači snova" želimo pokazati raznolikost umjetničkog izričaja marginalnih umjetnika i istaknuti važnost njezinog postojanja na suvremenoj umjetničkoj sceni", rekla je kustosica izložbe Daniela Bilopavlović Bedenik.
Direktorica Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Ivana Bašičević Antić, istaknula je da je jedna od najvažnijih dimenzija umjetnosti u funkciji kritike onih procesa u društvu koji onemogućavaju pojavu i opstajanje novih, drugačijih i autentičnih fenomena tog društva. „Umetnost samoukih ili pak autsajder umetnika čini upravo to nudeći nam istovremeno neke nove i nepredvidive sadržaje", navodi Ivana Bašičević Antić.
Hrvatskih autsajdera na izložbi je jedanaest: Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich, Dubravko Sertić, Nenad Burcar, Darko Brajković, Petar Brajković, Elvis Berton i Ivan Švalj. Pazinski umjetnik Elvis Berton nije nepoznato ime na sceni, ali sada prvi put neke njegove radove sagledavamo u kontekstu outsider arta, ističe kustosica izložbe. Berton na izložbi predstavlja šest slika nastalih 2015. i 2016. godine iz ciklusa „Beštije" i „Ptice" koje su njegova reakcija na degenerično društvo s poremećenim vrijednostima. Darko Brajković je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavio projekt "Egzistencija grize i polako nas žvače", dok u Srbiji izlaže 60-tak portreta na uredskom arku običnoga papira formata A4 koji su dio projekta „Ispred ili iza ogledala".
Svi srpski umjetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Srbia koje se od svog osnutka 2014. godine bavi otkrivanjem novih, "nevidljivih" stvaratelja i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umjetnički život. Iz Udruženja ABS izlažu: Jasna Damnjanović, Bojan Đorđević Omča, Marjan Đarmati, Katie Woznicki, Dragan Stanimirović, Danilo Spasović Denke, Joškin Šiljan, Radovan Popović i Goran Stojčetović.
Izložbu je otvorila glumica Katarina Žutić, uz prisustvo visokih predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije i Hrvatske ambasade, a može se pogledati do 20. siječnja 2023. godine.

berton postav1 berton postav2 berton postav3