• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

BERTON PREDSTAVLJA "SELFI(SH)" U MOTOVUNU

SELFISH-plakat-1webEgoizam i narcizam teme su samostalne izložbe „selfi(sh)" Elvisa Bertona koja se otvara u petak 1. srpnja u 20 sati u galeriji Pet kula u Motovunu u organizaciji udruge Fotovun. Pazinski likovni umjetnik započeo je rad na ciklusu kojim reagira na fenomen selfija još 2016. godine. "Do tada nisam snimio nijedan selfie niti sam osjećao nikakvu potrebu za time. Smatrao sam da je vanjština samo omot, celofan i važnije mi je bilo pokazati ono što stvaram i što je proizašlo iz moje nutrine nego fotografirati sebe. No, zaintrigirala me ideja selfija pa sam počeo razmišljati kako da taj svojevrsni autoportret napravim na svoj, drugačiji način. Shvatio sam da je zajednička poveznica mojih radova kroz cjelokupno umjetničko djelovanje moj potpis. Slike potpisujem infantilno, kao dijete koje tek uči pisati, s pogrešno napisanim slovima. Uobičajeno je da potpis kao vizualno najmanje bitan dio umjetničkog rada stoji negdje na rubovima ili kutovima slike, no ja sam ga uvećao, multiplicirao i na nekim radovima njime ispunio veći dio platna te ga tako iskoristio kao glavni motiv. S obzirom na to da je fotografiranje sebe ili u mom slučaju postavljanje svojeg imena u središte pozornosti egocentričan i sebičan čin, projekt sam (samoironično) nazvao selfi(sh)", pojasnio je Berton.

Kustosica izložbe Vilma Bartolić u predgovoru ističe kako se osebujan potpis hotimice iskrivljenih i neujednačenih slova, ispisan na način da podsjeća na nezgrapan i nespretan dječji rukopis, pojavljuje u najranijim radovima Elvisa Bertona i u nepromijenjenom se obliku provlači iz ciklusa u ciklus. „Potpis tako postaje autorov znamen, prepoznatljivo obilježje, ima jednaku ulogu kao i bilo koji drugi likovni ili sadržajni element na slici. S vremenom će infantilno ispisana slova u nekim kompozicijama poprimiti sve veću važnost, potpis će se multiplicirati čak i osamostaliti te će postati jedini sadržaj rada. Usredotočenošću na svoje ime i prezime i njihovim opetovanim ispisivanjem, zadire se u sklisku zonu samodopadnosti i narcisoidnosti. Upravo se karakteristika suvremenog društva, a ne umjetnikova karakterna crta – premda ni ona nije isključena – izvrgava ironiji i kritici u tematskom ciklusu nazvanom selfi(sh)", napomenula je kustosica Vilma Bartolić.

Bertonova izložba Selfi(sh) u motovunskoj galeriji Pet kula može se pogledati do 4. kolovoza svaki dan od 9 do 20 sati.

autoportret-web Berton1web