• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

"CLEAN UP AFTER YOUR DOG" PUTUJE U VELIKU GORICU

bertonelvis-plakatWEBU petak, 1. travnja 2022. u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, otvara se samostalna izložba pazinskog umjetnika Elvisa Bertona ''Clean Up After Your Dog''. Kustosica izložbe i autorica predgovora je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. „Clean Up After Your Dog" je projekt kojim autor reagira na stanje u društvu. Umjetnik navodi da su ga „gospodarski i politički skandali, kriminal, raznorazni reality showovi, senzacionalizam i žutilo u elektronskim i tiskanim medijima, malograđanština, ekološko zagađenje kao i sve loše što ljudi čine jedni drugima i planeti Zemlja" naveli da osmisli ovaj projekt koji se sastoji od nekoliko likovnih ciklusa, skulptura i instalacija na kojima je radio posljednjih godina. Riječ je o likovnim ciklusima „Gola stabla", „Limuni" i „Cvijeće", skulpturama „Kameno cvijeće" te instalaciji „Vrt", a povezuju ih ploče (slike) s natpisom „Clean Up After Your Dog" po kojemu je projekt i nazvan. Autorova ideja je da svi ti radovi zajedno predstavljaju vrt ili park, a projekt usprkos nazivu zapravo nema nikakve veze sa psećom „kakicom", nego sa svim mogućim „prljavštinama" kojima smo svakodnevno izloženi putem medija - navodi autor. To je utopijski i eskapistički vrt u kojem nije poželjno ostavljati „kakicu" bilo kakve vrste, a predstavlja svijet koji bi mogao biti puno bolje i ljepše mjesto za život. Iako je projekt osmislio prije pandemije korona virusa, može se primijeniti na trenutnu situaciju jer govori upravo o izolaciji, mjestu fizičke i psihičke izoliranosti.

- ''Izložbu „Clean Up After Your Dog" možemo promatrati kao svojevrsnu umjetničku instalaciju koja nas navodi na propitkivanje u kakvom svijetu živimo. Svaki od ovih motiva nosi nam neku poruku, a iščitati ih možemo zasebno ili kao cjelinu. Na ovoj izložbi suočeni smo sa sukusom Bertonovog stvaralaštva, njegovog pogleda na današnji svijet i najaktualniji problem današnjice, ekologiju i konzumerizam. Promatrača ne ostavlja ravnodušnim i potiče ga na promišljanje o viđenom i neviđenom te poziva da stvori vlastitu viziju, priču i procjenu.'' - Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica izložbe. ''Ogoljena, gotovo identična stabla koja se nižu, podsjećaju na bodljikavu žicu kao da nas upozoravaju izazivajući nelagodu kod promatrača.Limuni koje secira i istražuje im utrobu u jednoj su fazi sirovi, u drugoj pak fini i uglađeni. Od grubih linija i zagasitih boja do oštrih bridova i čistog kolorita, uživamo gledati njihovo sazrijevanje. Cvjetovi na platnu i njihova simbolika, s druge strane, ostavljaju mjesta optimizmu i nadi. Grablje pak kao ready made instalacija, kao svojevrsni „čistač", povezuju u cjelinu cijeli koncept izložbe. U ovom, kako sam autor kaže, eskapističkom vrtu, punom sugestivnih vizualnih podsjetnika, kameno cvijeće raste iz željeznih šipki neotpornih na koroziju. I na kraju, znak upozorenja „počistite za svojim psom" koji metaforički upućuje na sve nečistoće koje ugrožavaju postojanost živog svijeta.'' - Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica izložbe