• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

"CLEAN UP AFTER YOUR DOG" U MUZEJU GRADA PAZINA

berton-plakatU organizaciji Muzeja Grada Pazina, u četvrtak 16. srpnja 2020. u 20 sati u dvorištu Kaštela otvara se samostalna izložba Elvisa Bertona Clean Up After Your Dog kojom pazinski likovni umjetnik obilježava dva desetljeća priznatog umjetničkog djelovanja, odnosno 20. obljetnicu prve samostalne izložbe također održane u Muzeju Grada Pazina 2000. godine. Ovom obljetničkom izložbom Berton reagira na stanje u društvu predstavljajući tri slikarska ciklusa – Gola stabla, Limuni i Cvijeće te dvije instalacije – Kameno cvijeće i Vrt, koji su u cjelinu povezani pločama (slikama) s natpisom Clean Up After Your Dog.

Kako sam umjetnik ističe, gospodarski i politički skandali, senzacionalizam medija, malograđanština, ekološka zagađenja i ostale katastrofe suvremenog društva naveli su ga na stvaranje utopijskog, eskapističkog vrta - mjesta fizičke i psihičke izoliranosti, u kojemu nije poželjno za sobom ostavljati „prljavštine" bilo koje vrste te koji, istovremeno, asocira i apelira na važnost stvaranja i održavanja ljepšeg mjesta za (su)život.

U katalogu izložbe, kustosica Muzeja Grada Pazina Maja Zidarić Pilat navela je kako je koncept izložbe zajedno s izloženim umjetničkim djelima i ciklusima, vezanim zajedničkim nazivnikom – prirodom, te prezentacija ciklusa kao nedjeljive cjeline ono što u ovim izazovnim, drugačijim i novim normalnim vremenima, kritizira način života i funkcioniranja veoma jednostavnim naslovom: „Clean up after your dog" (!) dok dvosmislenost svrhe umjetnosti te osjećaji i misli, kojih nije lišeno niti jedno umjetničko djelo, predstavljaju Bertonovu stremnju (u kontekstu motiva, materijala, tema, ..) u kritičkom promišljanju u iščekivanju (naše) reakcije na svijet oko nas za bolje sutra.

Marija Ivetić, kustosica Bertonove prve samostalne izložbe, a danas umirovljena muzejska savjetnica osvrnula se na bogati, plodni i svestrani dvadesetogodišnji opus pazinskog umjetnika istaknuvši kako Berton od prvih radova do današnjice posvećeno stvara, te je razgranatim putovima likovnog stvaralaštva izgradio vjerodostojan, slojevit opus kojemu je unutarnja poveznica semantička vezanost za zavičajno podneblje i pronicljiv pogled na suvremeni društveni prostor. Na navedenim stvaralačkim poticajima, intuitivnoodabranim, pokretačkom snagom talenta i imaginacije, radišnošću i vjerom u svoje poslanje te pogonima pozitivnih karakternih osobitosti (vedrinom, altruizmom i optimizmom) razvio je samosvojnu likovnu poetiku, likovni credo, određen estetičnom osebujnošću raznorodnih realizacija, navela je Ivetić u katalogu izložbe.

Realizacija izložbe financirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pazina i Muzeja Grada Pazina.
Izložba je otvorena do 16. listopada 2020.

 DSC1039 DSC1070A DSC1142