• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Bertonova likovna trilogija - Branka Arh

Elvis Berton mudro i ozbiljno shvaća svoju likovnu poziciju. Potvrdili su to uvaženi povjesničari umjetnosti koji su u proteklom desetljeću pisali o njegovim nastupima i mijenama, potvrđivali njegovu istaknutu nazočnost na istarskoj likovnoj sceni (D. Glavan, N. Šegota Lah, G. Ostojić Cvajner, V. Slavica Gabout, M. Lučić). Mijenja stilske i poetske kategorije, ali ostaje na poznatom tlu, uz temu koju je odabrao na početku: priroda, život u njoj i s njom, ugroženost koja proizlazi iz našeg nemarnog odnosa prema njoj. Lako iščitavamo poruke, no, zanemarimo podlogu ekološke konotacije u njegovoj novoj cjelini. Jer, Bertonova likovna trilogija (Metalna šuma, Digitalna šuma, Akrilna šuma) nadrasla je bilo kakvu drugu poruku, osim likovne, otvorila prostore koji teže suštini umjetnosti i čistoj vizualnosti suvremenih vrijednosti.

Metalna šuma je ambijentalna instalacija nastala 2007. Dvanaest dvodimenzionalnih objekata visine oko 200 cm, do krajnosti pojednostavljene plošne strukture minimalističkih estetskih vrijednosti, predstavljaju stabla. Složene zajedno u nadahnuću igre, u nizove neodređena i nepredvidljiva obrasca i reda s konceptualnim implikacijama, pokretljive i lako prilagodljive prostornim situacijama, jakih asocijativnih tendencija, ove primarne strukture na nekonvencionalan način glume šumu. Premda oblikovane kao objekti u tri dimenzije, ne traže afirmaciju skulpture. Njihovo glavno ekspresivno sredstvo je žica koja teži crtežu i ističe plošnu strukturu oblika.

Drugi dio trilogije, multimedijalna instalacija pod nazivom Digitalna šuma, naglašava značenje percepcije. Video-projekcija prikazuje umnožene oblike stabala, 55 digitalnih slika stvorenih na računalu, u ritmičnom ponavljanju i izmjenjivanju, stvara mogućnost propitivanja odnosa prema onome što percipiramo i sagledavanja dosega elektroničke slike. Opipljivost objekta postaje privid, ideja šume, transponirana u drugi medij, povezuje skulpturu s digitalnom slikom, tradicionalni s novim medijem.

Akrilna šuma (slike na platnu) predočava pak plošnu, dvodimenzionalnu materijalizaciju projekta. Kao završni dio trilogije, akrilne slike su rezultat pomnog promišljanja i pročišćenja ideje o onome što se želi postići i kako likovno izreći zaključnu misao. U prostoru slike strukturiranog pejzaža zaokružuju govor triju likovnih medija, objedinjuju zaključke, sabiru realizaciju projekta. Jako pojednostavljeni oblici shematiziranih stabala ucrtani u slojevitu podlogu prigušene kromatike, sugeriraju šumske predjele, upozoravajuće u svojoj ogoljelosti, ali dojmljive u zaokruženosti i ritmičnoj raspoređenosti. Crtež nosi kompoziciju. Ustaljeni obrazac linija, uprošćen, temeljen na dječjoj percepciji svijeta ali visoke izražajnosti i sugestivnosti, tvori čvrste oblike nalik jedan drugome, koji brzo uspostavljaju komunikaciju s motriteljem. Površina slike pulsira znakovljem, ugrebenim ili nanesenim kistom i bojom. Taj autorov rukopis vodi nas u predjele unutrašnjeg nesvjesnog, u ekspresiju onih slojeva njegova doživljavanja svijeta koji dotiču irealno.

Oprostorene forme žičanih stabala postale su ekvivalentom digitalne projekcije i akrilnog crteža na platnu. Ta multimedijalna transpozicija ima svoj slijed, svoju zbiljnost i svoju virtualnost. Definirana je u cjelovitosti, logično, razložno i uvjerljivo, jasno, jednostavno, jezgrovito, u pojedinačnom aspektu i u interakciji, u pomicanju i prožimanju granica između skulpture i digitalne slike, između crtačkog i slikarskog pristupa motivu. Razumljivo i suvremeno. Očuvala je autorovu vezu s prirodom na finoj međi između mimetičnog i reduciranog, i istodobno, na visokoj kreativnoj razini.

Branka Arh

akrilna-suma2  akrilna-suma  4-akrilna-suma-37