• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Polja - Višnja Slavica Gabout

Elvis Berton je slikar koji posjeduje naglašeni senzibilitet za ono što bismo u današnjem miješanju i spajanju medija, tehnika i izričaja mogli nazvati „slikocrtež": zanimljivi, nerazdruživi, simbiotički spoj slike i crteža. A taj njegov slikocrtež i u svom kromatskom i u linijskom – ali i u oblikovnom segmentu sadrži prikriveno bogatstvo asocijacija i senzacija, perceptivnih doživljaja j značenja, pri čijem otkrivanju i iščitavanju prividni minimum postaje maksimum. Manje postaje više. Glavnu ulogu u ovim radovima ravnopravno dijele linija i boja. Premda je asketski svedena na decentna dvoglasja (ili troglasja), za boju se može reći da je materički snažna i ekspresivna, s reduciranim intenzitetom glasnoće kako bi joj se pojačala sugestivnost. Za razliku od skoro monokromno „škrte" boje unutar širokih „šutljivih" polja, crtež uokolo i u unutrašnjosti tih ploha je „razgovorljiv" i „raspjevan" od mnoštva učvorenih, usitnjenih i umnoženih biomorfnih linijskih struktura, koje djeluju i gusto i prozračno, dinamično i ekspresivno. Linije su to karakteristične za Bertonovu crtačku grafiju: kratke i uslojene, čvrste i zavijene, paučinaste i mrljaste, zvonke i asocijativne, pune geste i unutrašnjeg nerva. I linija i boja, zajedno, zgusnute su tu u jedinstveni vizualno – poetski svijet uvjerljive izražajnosti, gdje su, kao svojevrsni dnevnik, ubilježeni snovi i osjećanja, impresije i vizije autora. A on slika gestualno; elementarno, pročišćenim likovnim jezikom i minimalističkim slikarskim postupkom. Njegovo je slikarstvo enformelovski bogato i tvarno. Ono je međutim, isto tako, nabijeno emocijama po diktatu Bertonova unutrašnjeg zanosa, što osobito izbija iz crteža, a što cjelinu njegova slikarskoga opusa čini bliskom lirskoj apstrakciji.
Elvis Berton nikad se nije slikajući opterećivao nepotrebnim opisima i pričama, već je kroz jednostavne, čitljive znakove – simbole otvarao direktnu likovnu komunikaciju prema svome djelu. Ti znakovi – simboli u njega ipak imaju svoje inspiracijsko ishodište, koje nije teško dokučiti: krajolik. Ali taj krajolik nije specificiran, nego je neidentificiran. Procesom reduciranja on je stiliziran i sintetiziran, predočen kao elementarni, opći krajolik koji je možda nekad imao lokalne karakteristike, ali se poslije sažeo i prerastao u nešto globalno, kozmičko. Na njegove izvore podsjećaju tek ponegdje neke livade i trave. Neka „polja", koja su sad međutim doživjela optičku re–konstrukciju, jer ih vidimo istodobno i kao tlocrtne projekcije i kao okomite presjeke; kao poglede odozgo i kao poglede sa strane. Nova je to percepcija krajolika, bez konkretne prepoznatljivosti, koju je autor preobličio, uzimajući detalje iz prostora, reinterpretirajući ih i minimalistički transformirajući, pretvarajući ih u pojedinačne, ili udvojene monolitne forme, u dojmu istodobno i monumentalne i intimističke.
Ova preobrazba krajolika u „polja" nije u slikarstvu Elvisa Bertona samo oblikovna, nego i značenjska, jer ona se odnosi i na preobrazbu zbiljskoga krajolika u „mentalni krajolik". „Polja", tako nisu samo područja njegovih likovnih propitivanja, nego i njegovih duhovnih i emotivnih „iskrenja". Ona su poput „ekrana" na kojima titra autorova psiha i na kojima su vidljive njegove emotivne vibracije, misli i vizije. Međutim, premda proizašla iz zbilje, „Polja" nose i otiske nekih drugih prostora i nekih drugih vremena. Njihovi odjeci dopiru do neslućenih dubina – do iskona i di neslućenih širina – do univerzuma. Ipak, nama su začudno bliska i razumljiva, jer se nekako poklapaju s onim „poljima" koja su dijelići naše kolektivne, genealoške duhovnosti.

Višnja Slavica Gabout, Kastav 2005

1-polja-11  polja  15-polja-23