• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Svježe upozorenje i suho lišće - Darko Glavan

Većina izložaba koje je Elvis Berton održao u ovom desetljeću barem se tangencijalno referiraju na problematiku ekologije ili se mogu shvatiti - kako je to pjesnički precizno definirala povjesničarka umjetnosti Nataša Šegota Lah – kao "slikarske igre koje se razastiru u prostoru fascinacije prirodom". Uostalom, već u proslovu izložbe, održane u Pazinu 2000., povjesničarka umjetnosti Marija Ivetić upozorava kako aplikacije komadića crnih polivinil vreća unutar niza vegetativnih motiva denotiraju ugrozu idiličnog krajobraza na tragu ekoloških upozorenja.
Pređeni umjetnički put i mediološke izmjene od kolaža preko crteža, slika i hibridnih "slikocrteža" do sadašnjih instalacija od metala i lišća svjedoče o dosljednosti istim oblikovateljskim načelima i tematskim preokupacijama, što je s pravom naišlo na pozitivan odjek stručne kritike, pa i šire publike. U svim spomenutim likovnim disciplinama došla je do izražaja sklonost i umješnost Elvisa Bertona u stvaranju upadljivih plastičkih znakova snažnog asocijativnog učinka.
U tom smislu, ova se metalna šuma može shvatiti i kao sinteza ali i morfološko pročišćenje dosad ponuđenih oblikovateljskih rješenja te kao još jedna odlučna umjetnikova odluka da tradicionalnom umjetničkom motivu ugroženog krajolika
pristupi na suvremen i nekonvencionalan način. Kao i dosad, mimetička sastavnica je gotovo u potpunosti odbačena, dok je osnovno izražajno sredstvo oprostoreni crtež metalnih linija te snažno sučeljavanje ogoljelih vertikala i požutjelog lišća pobacanog u podnožju stiliziranih metalnih stabala. U ovom slučaju, bez obzira na oblikovnu istaknutost stabala, nije teško proniknuti smisao i "poruku" ove metalne šume kao lako čitljivog simbola odumiranja iskonskog krajobraza pred nezaustavljivim naletom tehnologije. Umjesto komadića polivinilskih vreća s početka dekade, ovoga puta metalne konstrukcije dominiraju galerijskim prostorom kao alarmantni znak upozorenja kako bi se sa sadašnjim tempom devastacije čak i prirodne ljepote Istre uskoro mogle svesti samo na hrpicu suhog lišća.

Darko Glavan

suma4  suma5