• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

BERTONOV PANOPITKUM U 20 PRIZORA - SABRINA ŽIGO

Mini retrospektivom u rapskoj Galeriji Pik, Elvis Berton predstavlja respektabilna dva desetljeća prisustva na hrvatskoj i inozemnoj izlagačkoj sceni. Jubilej koji ga je zadesio u jeku globalne pandemije i krajnjih, egzistencijalnih izazova, obilježava dosljedno sebi, okolnostima i vremenu unatoč. Prilagođeno ograničenim prostornim uvjetima, izloženo je dvadeset radova ne prema kronološkom slijedu već po kriteriju apartnih stvaralačkih i formativnih dionica, od Biljaka koje se referiraju na prvu izložbu u pazinskom gradskom muzeju, do recentnog Omnibusa.
Dvadeset je godina zaokruženo gotovo jednakim brojem ciklusa kojima se periodično vraća i posvećen temi iznova kontemplira, varira i nastavlja. Već su rani ciklusi s početka 2000-ih, Biljke i Trave, naznačili stalni repertoar Bertonovog likovnog govora, Istru kao tezaurus inspiracije, crtež kao polazište strukture i okosnicu ikonike, plošni tretman i lokalni kolorit zavičajnog podneblja. Bez formalnog obrazovanja, u kontekstu propitivanja vlastite kreativnosti, postupno je odredio profesionalni i životni zaokret prema djelovanju u vizualnoj umjetnosti, sredinom desetljeća u Stablima (2005.), a odmah potom u Baladurima (2005.). Sa središnjim motivom stubišta i drugim elementima istarske tradicijske arhitekture, ciklus Baladuri označava prijelomni trenutak metjerskog dosega i autorske samosvijesti prepoznat u ostvarenjima koja su uslijedila, ciklusima Polja i Stabla. Trilogija Stabla isti motiv transponira u više različitih medija, skulpturu, akrilnu sliku, digitalnu grafiku i multimedijalnu instalaciju, primjerna je u Bertonovom opusu, a povjesničari umjetnosti denotiraju je u kontekstu druge konstantne preokupacije, ekološke problematike. Analogno promišljanje monokromne morfologije na ogoljele, linearno svedene grane, nalazimo u skulpturama-objektima čempresa (Mali čempresi, Bijeli čempresi) koje u slikarskoj inačici i ciklusu Gola stabla modulira u izražajnu polikromiju. Prodor kolorita u slikarski prosede intenzivira u ciklusima Ptice i Beštije, suglasno s rastućom ekspresivnošću i eksplicitnijim brutalizmom. Novine na razini vizualnog govora, naznačene ciklusom Prije kiše, istražuje u ciklusima Nudus, Cvijeće i Limuni, a koncept definira formalnom disciplinom u ciklusu Omnibus, izvjesnom rezimeu svoga asocijativnog i senzibilnog mundusa, simbolički krajem obljetničke dekade.
Ovaj brzi pogled unatrag ne može obuhvatiti sve što Elvis Berton stvara i pritom komunicira, a u postavu su neminovno izostavljene velike prostorno-plastičke cjeline (skulpture, instalacije, objekti; npr. ciklus Sedam gladnih godina po kojemu je prepoznatljiv, varijante instalacije Slap, recentni Vrt) koje estetikom i ukusom korespondiraju sa suvremenošću. Propulzivan stvaralački impuls realizirao se u različitim vidovima vizualnog i medijskog iskaza, posljednjih godina u ateljeu izoliranog ambijenta istarskog ladanja, što ga nije udaljilo od tijeka aktualnih umjetničkih praksi nego, naprotiv, djelotvorno izoštrilo fokus na vlastiti poziv. Vitalan i plodan autodidakt koji se sasvim slučajno našao u umjetnosti (E. Berton) već samom grafijom potpisa nalik dječjem, svojim signumom, otpočetka sugestivno konotira našem dobu potreban etos i vedrinu.

Sabrina Žigo, srpanj 2020.

RECENZIJE