• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

"DVORSKI LIKOVNI DNEVI" U DVORU PRI ŽUŽEMBERKU

Elvis Berton Istarski umjetnici Mirjana Matić iz Višnjana i Elvis Berton iz Pazina sudjelovali su na 7. međunarodnom likovnom susretu „Dvorski likovni dnevi" koji je održan od 29. svibnja do 02. lipnja 2018. u Sloveniji na Domačiji Rezelj u Dvoru pri Žužemberku. U idiličnom krajoliku uz rijeku Krku, 12 odabranih umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Rusije i Francuske stvaralo je nova umjetnička djela koja su predstavljena na zajedničkoj izložbi posljednjeg dana likovne kolonije. Osim Mirjane Matić i Elvisa Bertona, sudjelovali su Milena Gregorčič, Joso Knez, Vivijana Kljun, Petar Lazerević, Andreja Srna, Maruša Štibelj, Janez Štros i Jožef Vrščaj iz Slovenije, Vianney Lefebvre iz Francuske te ruski umjetnik s prebivalištem u Sloveniji Jurij Kravcov.

Elvis Berton se kreće kroz široki likovni raspon i njegova se djela razlikuju po svojoj različitoj individualnosti, budući da djeluje izvan bilo kojeg trenda ili grupnih preokupacija, naglasila je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn predstavljajući istarske umjetnike. U stalnom prijelazu između slikarstva i kiparstva, kao crvena nit Bertonove poetike pojavljuje se crtež koji predstavlja njegov temeljni likovni element, njegov pripovjedačko-ispovjedni entitet sa snažnim izrazom i porukom. Njegov umjetnički svijet je elementaran i često minimalistički. U slikarstvu ga upravo postupci redukcije, pojednostavljenja oblika i boje vode u sfere prvobitnog, primarnog, gestualnog i impulzivnog, rekla je Stibilj Šajn. Tijekom likovnog susreta održan je i „Dan otvorenih vrata" tako da su djeca iz obližnje osnovne škole i vrtića mogla posjetiti umjetnike i vidjeti kako stvaraju, a nastala je i zajednička slika većeg formata svih sudionika kolonije koju su umjetnici poklonili osnovnoj školi. Radovi nastali na likovnoj koloniji postat će dio stalnog postava galerije DLD koja od prošle godine djeluje u Dvoru.

cvijece-49 prije-kise-176