• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

BERTON NA SKUPNOJ IZLOŽBI "LIKOVNA KOLONIJA ROVINJ"

selfish-9 U Zavičajnom muzeju grada Rovinja priređuje se tradicionalna skupna likovna izložba pod nazivom "Likovna kolonija Rovinj" na kojoj sudjeluje i pazinski likovni umjetnik Elvis Berton s dva rada iz ciklusa "selfi(sh)". Ove godine izlažu 62 umjetnika, a otvorenje izložbe je u subotu 16. srpnja  u 21:30. Izložba ostaje otvorena do 7. kolovoza 2016.

Kada govorimo o likovnosti u Rovinju ne može se izbjeći jedan od najvažnijih događaja kao što je skupna izložba "Likovna kolonija Rovinj". Paradoksalno ime događaja i sâm događaj nemaju potrebnu semantičku vezu. Iako se događaj zove "kolonija" on to zapravo nije, već skupna izložba umjetnika, ali ne i kolonije umjetnika. Istina, počeci su bili u formi kolonije. No, kratko je trajalo, a ime je ostalo po nekoj slučajnoj tradiciji, možda komociji i lijenosti da se izmisli neko originalnije i primjerenije ime.

Međutim, taj događaj u sebi nosi višeznačne i složene socijalno-kulturne komponente rovinjskog polisa. Počelo je pred više od šezdeset godina u vrijeme kada se u samom Rovinju, ali i šire po poluotoku, vapilo za kulturnim sadržajima. Bilo je to vrijeme međudržavnog nacionalno-političkog preslagivanja stanovništva koje je neminovno sa sobom nosilo kulturnu pustoš, u doslovnom smislu riječi pustoš za ondašnje vrijeme.

U tako opustošenom okruženju nastala je izložba. Upravo njen tadašnji nastanak te dugogodišnja tradicija izložbe, upućuju na značaj umjetnika u doprinosu ponovnom oživljavanju ili bolje rečeno održavanju kulture u Rovinju a što se po uzoru na Rovinj odrazilo i u drugim gradovima istarskog poluotoka. Gordo zvuči saznanje koliko je grupica umjetnika, likovnih umjetnika, učinila za kulturu nekog kraja i grada u njemu. Danas su likovni umjetnici tek mali segment kulture i akademske zajednice u gradu, no njihov je doprinos neprocjenjiv.

Nesvjesni njenog značaja u prošlosti gledamo danas tu izložbu. Gledamo je tek kao kvalitetnu skupnu izložbu umjetnika. Nije tematska, zadržala je prvotnu namjeru okupljanja umjetnika iz svih krajeva, a kako je sama izložba pokazala i dokazala, tema može biti i puko okupljanje. Jednom godišnje pokazati svoju umjetnost, vidjeti umjetnost poznatog ili manje poznatog prijatelja, usporediti ili upoznati umjetnost i ako niste umjetnik.

Poput svake skupne likovne izložbe, koja je široko otvorena i demokratska, bez tematskih ograničenja, i ova izložba ima više ali i manje kvalitetnih izložaka. Sadrži više kao i manje polemičkih radova, ima i suvremenih ali i dosadno tradicionalnih izričaja. I upravo ta njena heterogenost samoj izložbi nikada nije smetala, već postaje vrlina koja pokazuje način na koji umjetnost djeluje u društvu. Danas, na jednom mjestu pokazuje upravo ono što je pokazivala i u vrijeme osnutka, snagu kojom umjetnost drži društvo dinamičnim. Neprimjetnu snagu kojom umjetnici mogu zajednicu homogenizirati bez obzira na nacionalne, kulturne, političke ili bilo koje druge razlike.

U gradu Rovinju takve su razlike oduvijek bile prisutne. Nekada snažno zatomljivane, gotovo zabranjene ali latentno prisutne. Eto odgovora, zašto je ova skupna izložba ostala jedan od glavnih likovnih događaja u gradu. Izložba ukazuje i istovremeno poništava razlike, spaja negativno i pozitivno nabijene odnose društva pretvarajući ih u kulturni događaj. Događaj koji se pamti i sljedeće godine tradicionalno obnavlja ispočetka.

Dario Sošić, viši kustos

izvor: www.muzej-rovinj.com

selfish-7