• Elvis Berton

  Sedam gladnih godina / Seven Hungry years Galerija Kortil, Rijeka 26.02. - 15.03.2014.
 • NAGRADE I PRIZNANJA / AWARDS AND HONORS

  2002. 
  15. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija


  2003.
  "Grisia 2003.", Rovinj, otkupna nagrada


  2004. 
  “3. Open Riva Art”, Fažana, posebna nagrada stručnog žirija
  17. Ex-Tempore slikarstva, Vodnjan, III nagrada stručnog žirija
  11. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, Nagrada grada Grožnjana


  2006. 
  4. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  “Grisia 2006.”, Rovinj, otkupna nagrada


  2007.
  5. Međunarodni likovni natječaj “Oleum Olivarum”, Krasica, posebna pohvala stručnog žirija
  "6. Open Riva Art”, Fažana, otkupna nagrada


  2008.
  5. Ex-Tempore slikarstva „Novigradsko plavetnilo“, Novigrad, 2. nagrada stručnog žirija i otkupna nagrada
  “Grisia 2008.”, Rovinj, posebna pohvala stručnog žirija
  15. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, otkupna nagrada


  2009. 
  7. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2010.
  8. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, otkupna nagrada


  2011. 
  “Grisia 2011.”, Rovinj, posebna pohvala za slikarstvo
  18. Ex-Tempore slikarstva, Grožnjan, pohvala žirija


  2012.
  10. Međunarodni slikarski natječaj „IstrArt“, Buje, otkupna nagrada


  2013.
  11. Međunarodni likovni natječaj „Oleum Olivarum“, Krasica, 1. nagrada
  "Grisia 2013.”, Rovinj, otkupna nagrada

 • "SEDAM GLADNIH GODINA" U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

  pozivnicaU srijedu, 26. veljače u 20 sati u galeriji Kortil u Rijeci otvara se samostalna izložba pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona "Sedam gladnih godina". Riječ je o vizualno-zvučnoj instalaciji koju Berton premijerno predstavlja javnosti, a sastoji se od sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini te 35-minutnog tonskog zapisa krava kojeg je autor snimio u Savičenti u štali Darka Pekice iz umjetničke skupine Šikuti Machine i na jednom seoskom imanju u zaseoku Bregi u središnjoj Istri. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Rijeke i Istarske županije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

"2 U 1" ELVISA BERTONA I ROLFA LAVENA U MUZEJU GRADA PAZINA

plakat2aR2 u 1 naziv je zajedničke izložbe pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona i akademskog kipara i sveučilišnog nastavnika dr. Rolfa Lavena iz Beča, koja se u povodu Dana Grada Pazina otvara 02. lipnja 2015. u Muzeju grada Pazina. Na izložbi, kojom će Berton ujedno obilježiti i 15. godišnjicu umjetničkog djelovanja, bit će predstavljeni radovi koji su stvarani u čak četiri države: Francuskoj, Slovačkoj, Austriji i Hrvatskoj. Naime, suradnja dvaju umjetnika započela je u svibnju 2014. na likovnom simpoziju u mjestu Tourves u Provansi kada su naslikali prve zajedničke slike, nastavljena je prošle jeseni u Dunajskoj Stredi u Slovačkoj, dok su posljednji radovi nastali ovog proljeća u Bertonovom ateljeu u okolici Pazina.

Osim rezultata zajedničke suradnje - desetak slika u tehnici akrila na platnu, Berton i Laven izložit će i samostalne radove, među kojima će se naći hvaljena Bertonova vizualno-zvučna instalacija Sedam gladnih godina, slike iz njegovih recentnih ciklusa Ptice, Prije kiše i Sjećanja na Tourves kao i instalacija Bijeli čempresi, te izbor skulptura i slika iz Lavenove višegodišnje karijere. Izložbu će u 19 sati otvoriti gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, a program otvaranja upotpunit će nastup poznate pazinske etno skupine Veja. Berton i Laven suradnju će nastaviti u rujnu kada će prirediti zajedničku izložbu u Schärdingu u Gornjoj Austriji

Iz predgovora Marije Ivetić:
...Sudjelovanje u umjetničkoj koloniji u čudesnoj, očaravajućoj Provansi za Bertona je značajno razdoblje, ne po dužini trajanja već po refleksijama na njegovo likovno stvaralaštvo. Ostvaren je spomenuti ciklus Sjećanja na Tourves i serija slika realiziranih novim „kooperativnim“ postupkom s Rolfom Lavenom. Svjedočenjem Bertona započeli su intuitivno, bez predodžbi i zamisli, ne naslućujući i ne predviđajući kompoziciju. Dakle, sve je bio eksperiment, ponukan sukladnošću osobnih likovnih izraza, produžen i nastavljen tijekom kasnijih sudjelovanja na umjetničkim simpozijima i susretima u inozemstvu, pa i u Bertonovu ateljeu u Katunu Trviškom. Slike s dvojnim signaturama zasnovane na asocijativnim, pretežito biljnim oblicima, određuje otvoren kolorit, brza i neposredna gesta. U ovim uzbuđenim likovnim razgovorima mnogostrukih, strukturalnih veza (ipak organizirana mikrosvijeta) uočavamo ili prepoznajemo pojedini rukopis. Poznavatelji s lakoćom identificiraju autorske dionice, ali ostaju razmišljanja o samozatajenju individualnosti, potiranju važnosti pojedinih umjetničkih osobitosti. Ipak, zaključujemo da stvaralački čin očituje kreativne, emotivne i duhovne pobude, radost i ispunjenje i vrijednosno je neovisan o jednom signatora djela ili o više njih.

dunajska-streda-wien-pazin-session-1-with-Rolf pazin-session-2-with-Rolf